Τρόποι πρόληψης του σπιτιού σας από κλοπή
2019-04-10 10:50Οι διαρρήκτες δεν έχουν αργίες, γιορτές και δεν πηγαίνουν διακοπές. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο οι διαρρήξεις και οι ληστείες απασχολούν τα αστυνομικά δελτία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών και γιορτινών ημερών (Πάσχα, Χριστούγεννα, Καθαρά Δευτέρα) αλλά και στην καθημερινότητα.
Με κάθε τρόπο προσπαθεί να προστατευτεί ο πολίτης από το κύμα εγκληματικότητας που μαστίζει την κοινωνία. Καθημερινά καταγράφονται διαρρήξεις, κλοπές, επιθέσεις, δημιουργώντας στους πολίτες αίσθημα ανασφάλειας και φοβίας για αυτούς και την οικογένεια τους.
Ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι ειδικοί που πουλούν συναγερμούς, κάμερες παρακολούθησης και γενικά συστήματα ασφαλείας βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται. Οι απλοί πολίτες έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας με αστυνομικές περιπολίες, όμως δεν βλέπουμε περιπολικά ή πεζούς αστυνομικούς.
Έτσι οι ληστές δρουν ανενόχλητοι συνήθως σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων. Ένας παρακολουθεί την κίνηση που παρατηρείται στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας ή στα παρακείμενα σπίτια και αναζητά δείγματα απουσίας των ενοίκων, ώστε να "σταμπάρουν" τα διαμερίσματα που θα "χτυπήσουν". Η επιχείρηση οργανώνεται κυρίως τις πρωινές ώρες αλλά τα τελευταία χρόνια δρουν και τις μεσημεριανές ώρες και έχουν γίνει περισσότερο... θαρραλέοι, αφού δεν λείπουν τα παραδείγματα διαρρήξεων ακόμη και σε κατοικίες, στα οποία οι ιδιοκτήτες είχαν τοποθετήσει σιδεριές στα παράθυρα.
Ο πανικός που έχει καταλάβει τους πολίτες τους οδηγεί να προμηθεύονται μέσα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι με τον διαρρήκτη όπως σπρέι πιπεριού, πτυσσόμενα κλομπ, ακόμη και συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, γνωστές και ως teaser και όπλα. ‘Όλα τα παραπάνω προϊόντα αυτοάμυνας είναι απαγορευμένα στη χώρα μας και η κατοχή τους τιμωρείται. Το διαδίκτυο, όμως έχει κάνει πανεύκολη την παραγγελία κάποιου από τα παράνομα είδη αυτοπροστασίας. Μέσω των μηχανών αναζήτησης, εμφανίζονται δεκάδες καταστήματα που αναλαμβάνουν την αποστολή του προϊόντος που επιθυμεί ο παραλήπτης.
Οι κλοπές που γίνονται στο δρόμο δηλ. τα κρούσματα κλοπών πολιτών κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου και με το φως της ημέρας, είναι “Πονοκέφαλος” για τις αστυνομικές αρχές. Θύματα αποτελούν κυρίως όσοι φεύγουν από κάποια τράπεζα, ενώ πάγια μέθοδος των επιτήδειων αποτελεί και η παρακολούθηση των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) και η επίθεση σε άτομα που μόλις έχουν κάνει κάποια ανάληψη χρημάτων. Υπάρχουν όμως και οι πιο οργανωμένοι ληστές, οι οποίοι επιλέγουν εύπορους επιχειρηματίες. Μετά από παρακολούθηση ημερών και εφόσον έχουν μάθει πώς κινείται ο στόχος τους, επιλέγουν την κατάλληλη ημέρα που ο επιχειρηματίας θα έχει στην κατοχή του μετρητά και «χτυπούν». Επίσης το φαινόμενο της απαγωγής επιχειρηματιών, το οποίο είναι πολύ έντονο τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών τα γνωστά λύτρα.
Πριν από λίγα χρόνια τα συστήματα ασφάλειας όπως οι συναγερμοί και οι κάμερες παρακολούθησης αποτελούσαν είδος πολυτελείας στη χώρα μας. Σήμερα όμως όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν πλέον στην αγορά αυτών ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι επαγγελματίες που εγκαθιστούν συστήματα ασφαλείας είτε οικονομικούς συναγερμούς είτε επαγγελματικούς συναγερμούς και κάμερες ασφαλείας σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις βλέπουν ολοένα και περισσότερο την πελατεία τους να αυξάνεται.
Μελέτες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφώς αύξηση των πωλήσεων των συστημάτων συναγερμού. Εξάλλου, οι τιμές πλέον των συστημάτων ασφάλειας δεν είναι απαγορευτικές. Πωλήσεις που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση είναι εκείνες που αφορούν και τα συστήματα καμερών παρακολούθησης. Τα τελευταία δύο χρόνια όλο και περισσότεροι πολίτες εγκαθιστούν τέτοιου είδους συναγερμούς και καμερές. Μάλιστα, δεν λείπουν εκείνοι που εγκαθιστούν ψεύτικες κάμερες παρακολούθησης, απλώς ως μέσο εκφοβισμού των επίδοξων ληστών.
Οι αστυνομικές αρχές καταστρώνουν σχέδια δράσης για την προστασία σπιτιών και όχι μόνο. Όμως η αστυνομία ζητάει και τη βοηθεία των πολιτών για την προστασία της περιουσίας τους, προτείνοντας μεταξύ άλλων διαφορά μέτρα όπως:
1. Όταν είστε απόντες από τα σπίτια, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, προϋποθέτει το κλείδωμα πόρτων και παραθύρων.
2. Τα παραθυρόφυλλα και οι κουρτίνες πρέπει να παραμένουν κλειστά, ώστε να μην επιτέπουν στους διαρρήκτες να δουν τί υπάρχει μέσα στην κατοικία.
3. Δεν πρέπει να ανοίγετε την πόρτα χωρίς να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από το «μάτι» για το άτομο που χτυπά την πόρτα ή μέσω θυροτηλεφώνου/θυροτηλεόρασης.
4. Στην εξωτερική πόρτα πρέπει να τοποθετείτε αλυσίδα ασφαλείας.
5. Οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν πρέπει να παραδίδουν κλειδιά σε καθαρίστριες ή άλλα ξένα πρόσωπα.
6. Σε καμιά περίπτωση να μην αφήνετε το κλειδί του σπιτιού κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
7. Το κλειδί της πόρτας δεν πρέπει να το αφήνετε στην κλειδαριά της πόρτας ούτε εξωτερικά ούτε και εσωτερικά.
8. Κανένας δεν πρέπει να αφήνει τα κλειδιά της κατοικίας του στο αυτοκίνητο, όταν το αφήνει στο πλυντήριο αυτοκινήτων ή για κάποιου είδους επισκευής ή συντήρησης.
9.Για περισσότερη ασφάλεια κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση στην εξωτερική πορτά κλειδαριών ασφάλειας τριών σημείων, που παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Στα παράθυρα μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα ασφαλείας όπως δαγκάνες, σιδεριές κλπ.
10. Στους εξωτερικούς χώρους, περιμετρικά, πρέπει να υπάρχει καλός φωτισμός, ο οποίος για λόγους οικονομίας μπορεί να ενεργοποιείτε με αισθητήρες κίνησης.
11. Να εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος συναγερμού και καμέρες παρακολούθησης. Ακόμη και στην περίπτωση που στο κτήριο δεν έχει γίνει πρόβλεψη για καλώδια για το συναγερμό υπάρχει λύση με την τοποθέτηση ασύρματου συναγερμού.
12. Να εγκαθίσταται σύστημα περιοδικής χρήσης των φώτων (χρονοδιακόπτης). Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε πρέπει να αφήνετε κάποιο φως αναμμένο.
13. Να μη γνωστοποιούνται στον κοινωνικό και επαγγελματικό περίγυρο πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στο σπίτι, αφού υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η πληροφορία να φθάσει και σε διαρρήκτη.
14. Να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσαφικά στο σπίτι σας. Είναι προτιμότερο να φυλάγονται σε χρηματοκιβώτια ή θυρίδες ανάλογα με την αξία τους.
15. Όταν φεύγετε για διακοπές παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιον φίλο να προσέχει το σπίτι.
16. Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσετε στην πόρτα σας, ή στο γκαράζ σας.
17. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον διαρρήκτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα και ειδοποιήστε την αστυνομία.
18. Η πόρτα ασφαλείας θα πρέπει να κλειδώνεται δύο φορές, ώστε οι πίροι της κλειδαριάς θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη έκταση.
19.Έαν γίνουμε θύματα κλοπής καταγγέλουμε άμεσα στην αστυνομία την διαρρήξη περιγράφοντας το πως έχει γίνει και ποια πράγματα αφαιρεθήκαν από το σπίτι σας. Δεν αγγίζουμε τίποτα στους χώρους που κινήθηκαν οι ληστές μέχρι να έρθει η Σήμανση.
———
ΠισωΠροσφορές συστημάτων ασφαλείας
Που θα βρείτε τα συστήματα ασφαλείας της Mat-security
Αιτωλοακαρνανία
2016-10-12 10:56Κατάστημα | Τηλέφωνο | Διεύθυνση |
MAT-SECURITY
|
211.800.0210 | Μεσολλόγι |
———
———
———
Κυκλάδες
2016-10-30 10:24Κατάστημα | Τηλέφωνο | Διεύθυνση |
MAT SECURITY |
211.800.0210 |
Σαντορίνη |
MAT SECURITY |
211.780.7848 |
Πάρος |
MAT SECURITY | 211.800. 0210 | Νάξος |
———
———
———
———
———
———